Blockchain ICO

Initial Coin Offering of ICO is tegenwoordig een hype binnen blockchain. Misschien wel een overhype, want het is oppassen geblazen.

 

Verkoop van munten

Laten we beginnen met uitleggen hoe munten vroeger verkocht werden. 

Hiervoor had je twee keuzes:

  • mining of staking (meer daarover lees je hier)
  • kopen/verkopen op een exchange

Tegenwoordig worden munten bij sommige blockchains niet meer gemined, maar worden deze pre-mined. Dit wil zeggen dat de munten op voorhand gemined werden om later te verkopen. Deze verkoop van munten kan plaatsvinden tijdens een ICO periode. 

 

ICO

Veel nieuwe blockchain stellen dan hun product of visie voor, zodat investeerders munten kunnen kopen tijden de ICO periode. Vaak is er tijdens deze periode nog geen enkele productontwikkeling gebeurd, waardoor er veel misbruik gemaakt wordt. 

Oplichters zien hier een lucratieve manier in om op korte periode zeer veel geld te verdienen. 

Stel dat er 8 miljoen munten premined zijn en dat deze te koop staan voor €1 per munt, dan kom je snel aan een aantal miljoenen, zelfs als niet alle munten verkocht worden. 

Een ICO periode duurt daarnaast ook meestal 1 week tot 1 maand. Dus de oplichters verdienen goed en snel. Helaas is het vaak moeilijk te achterhalen wie achter een nieuwe blockchain ICO zit, omdat blockchain werkt met pseudonimiteit en anonimiteit

 

Investeren

Gelukkig zijn er ook echte bedrijven die schuilgaan achter bepaalde ICO’s. Hierdoor kan je goedkoop een soort ‘aandeel’ kopen in de vorm van munten. De opbrengst van zo’n ICO wordt dan meestal gebruikt voor productontwikkeling.

Momenten zijn de meeste ICO platformen gebouwd op ethereum, NEO en waves.

Een ICO kan als investeerders heel wat winstmarge opbrengen, maar vergeet niet dat het altijd een risico is en dat ook zal blijven.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat van je horen!

Alle artikels in de reeks '7 dagen, 7 vragen over blockchain'