Wat is blockchain mining?

In onze vorige blogpost kwam mining al even terloops aan bod, maar wat het precies is, dat leggen we je vandaag uit.

Laten we het eerst en vooral hebben over de twee meest voorkomende methodes, nl. Proof-of-Work (PoW) en Proof-of-Stake (PoS).

 

Proof-of-Work

De meest gekende methode en tevens diegene waar ook bitcoin gebruik van maakt, is Proof-of-Work. Dit is tevens de meest inefficiënte manier om een blockchain te laten functioneren.

Hiervoor zijn namelijk miners nodig. Deze miners lossen een heel moeilijke puzzel op door het antwoord te vinden. Alles hangt af van de moeilijkheid van deze puzzel. Hoe meer miners er zijn, hoe moeilijker de puzzel. 

Dat vergt heel wat rekenkracht van jouw toestel en zorgt voor serieus hoog oplopende elektriciteitsrekeningen. 

De moeilijkheid van bitcoin ligt zo hoog dat een gewone PC deze onmogelijk nog kan oplossen. Hiervoor zijn echter speciale apparaten gebouwd, zodat deze complexe puzzels alsnog opgelost kunnen worden. 

Wanneer een miner het antwoord gevonden heeft, zal hij het block met alle transacties in op het netwerk verspreiden. Dit block zal eerst door enkele nodes geverifieerd worden en zal daarna in de blockchain geaccepteerd worden. 

Een miner houdt de blockchain dus staande, daar er zonder miners geen nieuwe blokken gemaakt worden en bijgevolg de transacties niet verstuurd kunnen worden. 

Dat houdt ook in dat wanneer morgen iedereen beslist om alle bitcoin miners af te sluiten er geen nieuwe blokken meer gevonden zullen worden. Wat als gevolg heeft dat er geen transacties meer in bitcoin uitgevoerd kunnen worden. 

 

Elektriciteitsverbruik

Het grote probleem hierbij is de hoeveelheid elektriciteit die verbruikt wordt. 

Begin december werd een jaarlijks verbruik van 29 Terrawat uur gemeten door bitcoin mining alleen. Dit komt overeen met 0,13% van het energieverbruik over de hele wereld. Dat lijkt misschien niet veel, maar dat is meer dan het jaarlijks verbruik in Ierland en komt overeen met 37% van wat België vorig jaar heeft verbruikt.

Dit verbruik stijgt elk jaar alleen maar, aangezien de puzzels steeds complexer worden en er telkens nieuwe miners bijgeplaatst worden. 

 

Proof-of-Stake

Door het hoge energieverbruik van mining, heeft men een alternatief uitgebracht: Proof-of-Stake

Hiervoor zijn namelijk geen miners meer nodig, waardoor ook geen speciale machines meer gebruikt moeten worden. 

Het enige wat bij PoS gebruikt wordt, zijn wallets. 

Gebruikers moeten een aantal munten in hun wallet hebben. Vervolgens wordt er gekeken naar de hoeveelheid munten en hoe lang deze reeds in jouw wallet zitten.

Daarna zal een nieuw block gegenereerd worden en naar alle andere wallets verstuurd worden.

Deze methode is ook ontwikkeld om voor langere tijd jouw munten in te bewaren. Hiervoor is amper rekenkracht nodig, waardoor je dit zelfs op een oud toestel kan gebruiken. 

 

Fork

Het nadeel van PoS is wanneer een ‘fork’ uitgevoerd wordt op de blockchain. Een fork houdt in dat de blockchain gesplitst wordt. De afsplitsing is een nieuwere blockchain met andere mogelijkheden. Hierbij krijg je dan twee blockchains, de nieuwe en de oude.

Bij PoS kan een gebruiker op beide blockchains zijn munten bewaren, waardoor er geen noodzaak is tot het kiezen van één van beide. 

Bij PoW is dit niet mogelijk, aangezien je hiervoor de rekenkracht moet spreiden over de twee verschillende blockchains. Dit zorgt ervoor dat dit zeer ongunstig is.

 

Contacteer ons gerust indien je nog vragen hebt.

Andere artikels in deze reeks