Wat is blockchain?

Steeds vaker worden we geconfronteerd met de termen blockchain en bitcoin. Velen denken dan ook automatisch aan bitcoin wanneer het over blockchain gaat. Blockchain is veel meer dan enkel bitcoin, maar toch worden ze vaak met elkaar verward.

Bitcoin is een virtuele munt, ook wel cryptocurrency genoemd, die gebaseerd is op blockchain. Naast bitcoin zijn er ook een heleboel andere cryptocurrencies, zoals litecoin, dash, bitcoin cash, … Ook deze zijn allemaal gebaseerd op blockchain. 

 

Maar wat is het nu precies? 

De naam blockchain zegt het zelf al, het gaat over een keten van blokken. Deze blokken worden in een soort van database bijgehouden in een wallet van de gebruiker. 

Daarnaast is blockchain volledig ‘decentralized’, wat betekent dat niet iedere wallet naar één centraal punt communiceert, maar dat alle wallets afzonderlijk met elkaar kunnen communiceren. 

Dit is tevens de kracht van de blockchain, daar het netwerk beschikbaar blijft, ook als één of meerdere wallets offline zijn. Een traditionele database is niet decentralized, waardoor deze niet langer toegankelijk is indien de server offline is. 

Iedere wallet is in feite een volledige kopie van elkaar, waardoor elk blok dat in het verleden is aangemaakt niet meer aangepast kan worden. 

Stel dat een hacker zo’n blok toch probeert aan te passen, dan zal bij het synchroniseren van zijn wallet dit blok genegeerd worden, doordat het grootste deel van het netwerk de juiste versie heeft staan. Hierdoor zal de wallet van de hacker afgewezen worden. 

 

En nu in mensentaal

Blockchain is complexe materie, maar ik probeer het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. 

Stel het je als volgt voor, iedereen ter wereld krijgt een groothandelsboek. De wallet, zeg maar.

Deze zijn allemaal exacte kopieën van elkaar. Dit is de blockchain

In dat boek zitten verschillende pagina’s, deze stellen de verschillende blokken voor. 

Op elke pagina staan verschillende transacties. Dit is te vergelijken met de data in de blokken. 

Wanneer iemand een wijziging zou aanbrengen in zijn groothandelsboek, zal dit niet meer overeenkomen met de andere groothandelsboeken. Hierdoor wordt dit groothandelsboek van deze persoon genegeerd en kan deze geen nieuwe transacties meer aanmaken. 

Met andere woorden, blockchain zorgt voor een constante controle om fraude tegen te gaan. 

 

Wat is een block?

Zoals eerder gezegd bestaat de blockchain uit verschillende blokken. In zo’n block zit data. Deze data bestaat onder andere uit:

  • versleutelde data strings, ook wel hashes genoemd,
  • een timestamp met datum en tijd van wanneer dit block gevonden is,
  • een hash van het vorige block, zodat deze als een keten kunnen werken,
  • transacties.

De hash van het vorige block wordt voornamelijk gebruikt als verificatie. Op deze manier kan gecontroleerd worden of een vorig block is gewijzigd. 

De transacties zijn datgene die de virtuele munt in stand houden. In deze transacties staat bijvoorbeeld dat wallet A x aantal virtuele munten betaald heeft aan wallet B. 

Opbouw van een block.

Opbouw van een block.

 

Voordelen

Er zijn heel wat voordelen aan blockchain. Zo is het bijvoorbeeld erg veilig doordat iedere gebruiker over een kopie beschikt. Op deze manier kan er niets gewijzigd worden aan de blockchain.

Daarnaast is het een groot pluspunt dat er geen nood is aan een tussenpersoon

Wanneer je bijvoorbeeld een banktransactie uitvoert, dan stuur je deze naar jouw bank. De bank stuurt deze vervolgens door naar de bank van de ontvanger. Deze bank handelt de zaak af. Voor deze eenvoudige transactie zijn dus heel wat tussenpersonen nodig, waardoor dit soms verschillende dagen kan duren. Vooral bij transacties naar het buitenland.

Bij blockchain is deze tussenpersoon niet nodig, waardoor transacties beduidend sneller uitgevoerd worden.

 

Vragen of bedenkingen? Contacteer ons gerust, of lees onze andere blogposts over blockchain