Het belang van 2FA

2FA of two factor authentication is het gebruik maken van twee verschillende componenten om in te loggen. Hiervoor kan je gebruik maken van iets wat je kent (wachtwoord), iets dat je hebt (smartphone) en iets dat je bent (vingerafdruk). De bedoeling is dat je twee van deze componenten met elkaar gaat combineren.

 

Gewoonte van maken

Wanneer we het hebben over 2FA krijgen we vaak als tegenargument te horen dat dit te veel tijd in beslag neemt. Want het is veel gemakkelijker om in te loggen met enkel een wachtwoord. Uiteraard.

Maak je hier echter een gewoonte van, dan levert het je alleen maar voordelen op. 

Zo hoef je, wanneer jouw wachtwoord gehackt blijkt te zijn, niet onmiddellijk te panikeren. Uiteraard moet je jouw wachtwoord aanpassen, maar de kans dat de hacker misbruik kan maken van jouw gegevens is aanzienlijk kleiner. Met jouw wachtwoord alleen kan hij immers niet inloggen. 

 

Authy

Het hoeft ook allemaal niet zo tijdrovend te zijn. De meeste tijd kruipt namelijk in het activeren van 2FA voor al jouw accounts, indien je dit nog niet gedaan hebt. 

Wanneer je een nieuw account aanmaakt en hier onmiddellijk rekening mee houdt, is ook dat probleem van de baan.

Een applicatie zoals Authy maakt het eenvoudig. Op de website vind je een handleiding voor elk account dat je aan Authy wil koppelen. Zo kan je gemakkelijk 2FA inschakelen.

Daarnaast is Authy beschikbaar op al jouw toestellen

Authy geïnstalleerd op een iPhone

Authy geïnstalleerd op een iPhone

Authy geïnstalleerd op een Apple Watch

Authy geïnstalleerd op een Apple Watch

Wat deze app doet, is elke 30 seconden een nieuwe code genereren die gekoppeld is aan jouw account. Deze code is dan de tweede factor, naast jouw wachtwoord.

Uiteraard hoef je niet te kiezen voor een app zoals Authy. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een sms te ontvangen met een code, of om jouw vingerafdruk te gebruiken als tweede stap.

 

Heb jij 2FA ingeschakeld voor al jouw accounts?