Ouders controleren kinderen online, maar kan dat wel?

Bijna de helft van de ouders controleert stiekem het internetgedrag van hun kinderen, maar dat kan volgens pedagoog Pedro De Bruyckere niet. Want ook kinderen hebben recht op privacy. “Vroeger las je als ouder toch ook niet in hun dagboek?”.

Ik kan de pedagoog volgen, kinderen hebben zeker recht op hun privacy. Maar wat hij wel vergeet is dat de vergelijking tussen het controleren van internetgedrag en het lezen van een dagboek niet echt op gaat.

In het dagboek staan verhalen en gevoelens van jouw kind, geschreven door en voor dat kind. Op internet is dat niet het geval. Wat jouw kind deelt, is ook voor anderen beschikbaar.

Daarnaast kwam een kind in z’n dagboek nog nooit in contact met mensen met foute bedoelingen. Ook dat ligt nu anders. Online kan dat allemaal natuurlijk wel. 

Ik denk dat het dus zeker belangrijk is om open met jouw kind te communiceren over wat wel en niet kan online. Ook scholen kunnen hierin een rol spelen. Daarnaast lijkt het mij niet onverstandig om toch een bepaalde controle te behouden als ouder. Wat jouw kind online deelt, kan ook anderen in jouw gezin schade berokkenen. 

Het is namelijk zo dat iedereen recht heeft op privacy, maar zoals dat nu eenmaal gaat met rechten, horen daar steeds plichten bij. Je kan geen privacy verwachten terwijl je alles gewoon open en bloot op het internet gooit. We delen steeds meer en meer online, geven daarmee vrijwillig (een deel van) onze privacy op, maar wanneer het niet gaat zoals we willen, gaan we schreeuwen dat we ook recht hebben op privacy. 

Een moeilijke evenwichtsoefening dus. En zoals altijd gaat dat met vallen en opstaan. Het is alleen niet zo zwart-wit als “je las vroeger toch ook niet in hun dagboek?”.