Gratis wifi in alle dorpen en steden: de hacker lacht reeds in z’n vuistje

Het Europees Parlement heeft het WiFi4EU-initiatief gelanceerd dat er voor moet zorgen dat er over de hele Europese Unie 6 000 tot 8 000 snelle en gratis wifi hotspots worden aangelegd. Op die manier is wifi voor iedereen beschikbaar. En dus ook voor de hacker.

Eerder schreven we al een artikel over de gevaren van gratis wifi, maar kortweg komt het er op neer dat het voor een hacker kinderspel is om als tussenpersoon te fungeren bij gratis wifi. Je denkt dan verbonden te zijn met een hotspot, in werkelijkheid zit er een hacker tussen die al jouw signalen opvangt.

Begrijp ons niet verkeerd, ook wij vinden dat iedereen recht heeft op wifi, maar tegelijkertijd mag de veiligheid niet aan de kant geschoven worden. 

 

Vergiftigd geschenk

Bij ons roept het vooral veel vragen op. Heeft de Europese Unie wel aan de veiligheid gedacht? Op welke manier gaan ze ervoor zorgen dat dit geen vergiftigd geschenk wordt? Want niemand zit op gratis wifi te wachten als dat gelijk staat met het misbruiken van jouw gegevens

Free WiFi.jpg

Had de Europese Unie niet beter moeten nadenken? Een andere manier zoeken om ervoor te zorgen dat iedereen over wifi kan beschikken zonder de veiligheid in het gedrang te brengen? 

 

Steeds achter de feiten aanhollen

Het lijkt soms wel alsof we nog steeds niets geleerd hebben. Problemen moeten zich eerst voordoen alvorens ze worden aangepakt. Waarom kunnen we niet voor een keer proactief te werk gaan? Is het dan echt zo moeilijk om een idee eerst vanuit verschillende standpunten te bekijken, en er vooral geen te vergeten, alvorens het uitgerold wordt?

Het kan nooit de bedoeling zijn hackers vrij spel te geven. Maar dat is wel wat er gebeurd met een gratis, voor iedereen toegankelijke hotspot. Want voor iedereen is ook voor de hacker.

 

Maar hoe staan jullie hier tegenover? Ben je het er mee eens? Of maak je je toch zorgen over bepaalde aspecten? Laat het ons gerust weten!