5 misvattingen omtrent cybersecurity

Misvattingen cybersecurity

In 2016 is er heel wat gebeurd omtrent cybersecurity. Zo waren ransomwares en DDoS-aanvallen op IOT-toestellen schering en inslag. Helaas is dit nog maar het begin van een lange lijdensweg. In de toekomst zullen dit soort zaken steeds vaker voorkomen.

Ons belangrijkste wapen in de strijd zijn niet de geavanceerde toestellen, maar wij zelf. Wij moeten ons aanpassen aan het razende tempo waarmee alles verandert en daarop anticiperen. Toch zijn er nog heel wat misvattingen omtrent cybersecurity.

 

1. Cybersecurity is de verantwoordelijkheid van IT

Cybersecurity wordt maar al te vaak gezien als de verantwoordelijkheid van IT, maar is het niet. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen binnen het bedrijf. Daarom is het van cruciaal belang dat iedereen op de hoogte is van de gevaren. Regelmatig een user awareness training volgen, is zeker aan te raden!

 

2. Antivirus en firewall bieden voldoende bescherming

De wereld rondom ons verandert constant. Dat is niet anders voor cybersecurity. Twintig jaar geleden was het misschien voldoende om over een antivirusprogramma en firewall te   beschikken, de dag van vandaag niet. Hackers omzeilen dit met gemak. 

 

3. Mijn bedrijf is nog nooit gehacked en dat zal ook nooit gebeuren

Het risico om slachtoffer te worden van een cyberaanval wordt zwaar onderschat. Vaak komt dit doordat er zich nog geen incident heeft voorgedaan. Ten onrechte wordt er dan maar vanuit gegaan dat dit ook in de toekomst het geval zal zijn. 

Gemiddeld duurt het 300 dagen alvorens men beseft dat er een cyberaanval heeft plaatsgevonden. Hackers gaan zorgvuldiger te werk en zoeken naar de zwakste schakels   in het netwerk. Dit zonder enige alarmbellen te laten afgaan. Een goede mindset is beter voorkomen dan genezen!

 

4. Bescherming van het netwerk is voldoende

Dit is eigenlijk vergelijkbaar met punt 1. Het is niet voldoende om het netwerk te beschermen, net zoals het niet alleen de verantwoordelijkheid is van de IT-afdeling. Cybersecurity is de verantwoordelijkheid van ieder individu die verbonden is met een netwerk. 

 

5. Wekelijkse back-ups volstaan

Misschien wel de meest absurde misvatting van allemaal. Wekelijkse back-ups volstaan niet. Wanneer je het slachtoffer bent van een ransomware en hierop moet terugvallen, ben je gegarandeerd heel wat data kwijt. Voor een bedrijf kan dit fataal zijn aangezien heel wat kostbare tijd en data verloren gaan. 

 

Vragen? Bedenkingen? Of misschien ken je zelf nog een aantal misvattingen omtrent cybersecurity? Wij horen het graag!