Wat is scareware?

Scareware is een soort malware die zich voordoet als een antivirusprogramma. Deze scant de bestanden op jouw toestel en vindt enkele virussen of malware. Om deze te verwijderen moet je betalen, maar dat is helaas verloren geld.

 

Hoe gaat het in z’n werk?

Meestal zal scareware naar boven komen wanneer je aan het surfen bent op het internet. Er verschijnt een pop-up venster met de waarschuwing dat jouw toestel gevaar loopt. Dit om je angst in te boezemen en tot betaling te leiden.

Het grote gevaar is dat scareware niet gedetecteerd wordt in het antivirusprogramma.

Een voorbeeld van scareware.

Een voorbeeld van scareware.

 

Wat moet je doen als je scareware tegenkomt?

Wanneer scareware opduikt, zal steeds een vraag gericht worden aan de gebruiker. Hierbij krijg je verschillende opties. Een voorbeeld kan zijn: ‘Yes’, ‘No’, ‘Close’. Kies geen enkele optie en sluit jouw browser onmiddellijk af. Want wat je ook kiest, er zal sowieso malware op jouw toestel geïnstalleerd worden zodat de cybercrimineel toegang krijgt.

Vertrouw ook nooit pop-ups met reclame of aanbevelingen voor programma’s op internet, maar surf zelf naar een website die deze producten verkoopt. 

 

Graag meer informatie over andere social engineering technieken? Lees het hier of contacteer ons.