Piggybacking en tailgating

Wat is piggybacking?

Piggybacking is een techniek waarbij een cybercrimineel een elektronisch beveiligde zone binnenglipt door misbruik te maken van de beleefdheid van de persoon voor zich. Het valt vaker wel dan niet voor dat je de deur openhoudt voor de persoon achter je en dat is net waar cybercriminelen misbruik van maken. 

 

Wat is tailgating?

Tailgating is hetzelfde als piggybacking, met dat verschil dat de cybercrimineel bij piggybacking bewust doorgelaten wordt door de persoon voor zich. Bij tailgating is deze persoon zich hier niet van bewust.

Een voorbeeld van een omgeving waarin een cybercrimineel deze technieken kan toepassen.

Een voorbeeld van een omgeving waarin een cybercrimineel deze technieken kan toepassen.

 

Op welke manier?

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop de cybercrimineel dit kan toepassen.

  • Zich tussen een grote groep mensen begeven die een elektronisch beveiligde zone binnengaan. Op deze manier is de kans klein dat hij of zij gecontroleerd wordt.
  • Iemand volgen en mee naar binnen gaan wanneer deze persoon de deur openhoudt.
  • Zich voordoen als een pakjesbezorger of een gespecialiseerde vakman. Hierbij wordt het juiste moment afgewacht en wanneer een werknemer naar binnen gaat, roept de cybercrimineel om de deur open te houden terwijl hij of zij aangelopen komt met de handen vol. 

 

Oplossing?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk te maken, gaande van badges, bezoekersbadges, gebruik van pincodes tot inschakelen van bewakingsagenten.

Maar al heb je het meest geavanceerde security systeem, zolang jouw medewerkers niet op de hoogte zijn, zullen al jouw veiligheidsmaatregelen falen. Zorg er dus in de eerste plaats voor dat iedereen op de hoogte is en zich aan de maatregelen houdt. Gooi er nog een dosis gezond verstand bovenop, en ik ben ervan overtuigd dat er weer een techniek minder beschikbaar is voor de cybercrimineel.

Toch nog vragen? Contacteer ons!