Zijn patiënten nog veilig voor hackers?

Een aantal dagen geleden verscheen een artikel in de krant waarin stond dat bijna 750.000 pacemakers vatbaar zijn voor hacking. Wil dat zeggen dat iedereen met een pacemaker zich nu zorgen moet gaan maken? Uiteraard niet, maar in theorie is het zeker mogelijk.

De pacemakers in kwestie zijn momenteel niet veilig genoeg, maar na een update is dat verholpen. Ook is het niet zo eenvoudig om een pacemaker te hacken, al helemaal niet vanop afstand. Toch is het mogelijk. 

Maar patiënten met pacemakers zijn niet de enige die zich zorgen moeten maken over hackers. Enige tijd geleden verscheen namelijk het bericht dat de gegevens van een heel aantal patiënten gelekt waren op het internet. Dit door hackers die zich toegang hadden verschaft tot de ‘digitale wachtkamer’. 

Daarnaast beschikken ook steeds meer mensen over medische toestellen die verbonden zijn met het internet. Die bloeddrukmeter, weegschaal, thermometer, stappenteller, noem maar op, die verbonden is met het internet, die kan in theorie gehackt worden.

Moeten we nu allemaal afstappen van deze toestellen? Uiteraard niet. Maar spring er wel voorzichtig mee om. Kies voor een veilig wachtwoord bij het aanmaken van jouw account en wees alert wat betreft e-mailberichten.

De patiënten zijn dan vaak wel het slachtoffer, het zijn hun gegevens die te grabbel worden gegooid, het is hoogst onwaarschijnlijk dat de hacker op één specifiek individu uit is. Het kan echter wel voorvallen, indien het bijvoorbeeld gaat om een hooggeplaatst persoon.

In de meeste gevallen zal echter gedreigd worden met het vrijgeven van vertrouwelijke informatie of het uitschakelen van medische toestellen, denk aan pacemakers, insulinepompen, e.d., indien er geen losgeld voor betaald wordt. De patiënt wordt in dit geval misbruikt om zo geld los te krijgen bij de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor deze medische toestellen of gegevens. 

 

Besluit

Op de vraag of patiënten nog veilig zijn voor hackers is dus geen eenduidig antwoord. Enerzijds zijn ze niet veilig voor hackers, want het risico is nu eenmaal daar. Anderzijds is de kans klein dat één specifiek individu geviseerd wordt.

Het is dus een moeilijke evenwichtsoefening. De medische toestellen leveren gezondheidswinst op, maar daar tegenover staat een risico wat betreft cyberveiligheid. In dit geval is de gezondheidswinst vele malen groter dan het risico. Je kan dit het best vergelijken met een noodzakelijke operatie. Ook hier zijn risico’s aan verbonden, maar de gezondheidswinst die het je oplevert, is zo groot dat je de operatie ondergaat.

Bezorgd over de veiligheid van jouw netwerk? Contacteer ons dan vrijblijvend!