Update beschikbaar voor wifi veiligheidslek

Enkele weken geleden kwam één van de gevaarlijkste wifi kwetsbaarheden uit, waardoor WPA/WPA2 sleutels niet meer veilig waren. Aangezien bijna iedereen hier gebruik van maakt, was niemand meer veilig. Een hacker kon de data lezen die verstuurd werd naar het wifi station. Een oplossing hiervoor was om geen wifi meer te gebruiken en op de smartphone enkel gebruik te maken van 3G/4G.

Tot op heden zijn er voor bijna elk toestel updates beschikbaar om dit probleem te verhelpen. Iedereen moet onmiddellijk actie ondernemen en deze zo spoedig mogelijk installeren.

 

Microsoft

Microsoft heeft al een update beschikbaar gemaakt op 10 oktober. Voor windows toestellen kan volgende update geïnstalleerd worden afhankelijk van welke versie gebruikt wordt: http://bit.ly/2A0Ntqo

 

Linux

Voor Linux toestellen is er ook een update beschikbaar: http://bit.ly/2zJvp1b

In bedrijven wordt linux veel gebruikt als virtueel toestel, waardoor er geen gebruik gemaakt wordt van wifi kaarten. Hiervoor moet deze update niet geïnstalleerd worden, maar het kan natuurlijk nooit kwaad. Integendeel. 

 

Apple

Wat betreft Mac systemen zitten de updates in MacOS 10.13.1 (http://apple.co/2zWOQGE) en in apple iphone in IOS 11.1.

De update is beschikbaar in zowel macOS High Sierra 10.13, macOS Sierra 10.12.6, OS X El Capitan 10.11.6

Zorg dat beide minimum deze updates hebben. Oudere iphones en ipads die de updates niet meer ondersteunen, zullen steeds kwetsbaar blijven. Ideaal moment om een recenter toestel aan te schaffen dus.

 

Android

Android was het grootste slachtoffer van dit veiligheidslek. 41% van de android toestellen waren kwetsbaar en ondertussen zijn de updates ook hiervoor beschikbaar gemaakt.

Oudere android versies zullen deze updates niet ontvangen en zullen ook kwetsbaar blijven, waardoor het percentage hier altijd hoger zal liggen dan bij andere toestellen.

Als je een android toestel hebt kijk dan of je huidige versie nog altijd updates ondersteunt. Hiervoor moet de november update van 2017 geïnstalleerd worden (http://bit.ly/2hsjAnN). Als deze niet beschikbaar is op jouw toestel, dan is het tijd om ook dit toestel te vervangen.

 

Wifi station

Tot slot moeten ook alle wifi stations geüpdate worden. Hiervoor kijk je best op de website van de producent om na te gaan of deze beschikbaar is. Deze update zal manueel geïnstalleerd moeten worden

 

Overzicht updates

Vereiste update URL
Windows CVE-2017-13080 http://bit.ly/2A0Ntqo
Linux Custom http://bit.ly/2zJvp1b
Mac OS High Sierra 10.13
Sierra 10.12.6
El Capitan 10.11.6
http://apple.co/2zWOQGE
Apple iOS iOS 11.1 Update via iPhone
Android November 2017 update http://bit.ly/2hsjAnN
Wifi router Controleer bij producent

 

Vragen of opmerkingen? Laat het ons gerust weten!