Stuur verdachte e-mails naar safeonweb

Phishing e-mails zien we allemaal wel eens voorbijkomen. Uit cijfers van 2015 is namelijk gebleken dat bijna 10% van de Belgische gebruikers geld verloren is door internetfraude. Het CCB (centrum voor cybersecurity) vraagt daarom ook aan alle internetgebruikers om verdachte e-mails door te sturen naar verdacht@safeonweb.be en deze daarna te verwijderen.

 

Waarom?

Wanneer deze e-mails doorgestuurd worden, zal automatisch gedetecteerd worden of deze verdachte links of bijlagen bevatten. Die links en bijlagen worden vervolgens ter beschikking gesteld voor de producenten van antivirusprogramma’s. Dat zorgt ervoor dat deze in de toekomst sneller gedetecteerd kunnen worden. 

 

Verantwoordelijkheid van elk individu

Deze maand loopt een grote campagne om mensen bewuster te maken omtrent internetfraude. Op deze manier kunnen frauduleuze e-mails sneller herkend worden en krijgen cybercriminelen geen kans meer.

Daarnaast kan je ook zelf gaan testen op safeonweb.be hoever je staat met jouw kennis omtrent phishing e-mails. Lukt het jou om ze van de echte e-mailberichten te onderscheiden?

Uiteraard kunnen wij dit soort campagnes alleen maar toejuichen. Zoals we reeds eerder schreven, vinden wij dat cybersecurity de verantwoordelijkheid is van elk individu. Hoe beter iedereen geïnformeerd is en hoe meer we allemaal samenwerken, hoe meer we de cybercriminelen een stapje voor kunnen zijn.

 

Bij twijfel, doe de scan

Heb je een e-mail ontvangen en ben je niet 100% zeker of de link in de e-mail reeds gemarkeerd staat als een phishing link, doe dan de test op www.onlinelinkscan.com.

Deze gaat vervolgens op verschillende websites gaan controleren of deze link gemarkeerd staat als phishing link. 

Let hierbij wel op. Het is niet omdat een link negatief uit de test komt dat deze ook daadwerkelijk te vertrouwen is. Deze test geeft alleen weer of de link reeds gemarkeerd staat als phishing link. Staat deze nog niet gemarkeerd, maar ben je toch niet zeker? Mail deze alsnog door naar verdacht@safeonweb.be.

 

Vragen of opmerkingen, wij horen het graag! En uiteraard ben je bij ons ook steeds welkom om een user awareness training in te plannen.