10 miljoen Android gebruikers geïnfecteerd met hummingwhale malware

In de google play store is in meer dan 20 apps de hummingwhale malware teruggevonden. Deze malware is een variant van de hummingbad malware, maar is veel complexer om te detecteren.

Malware on phone

 

Wat is hummingwhale?

Hummingwhale malware kan andere malware downloaden en installeren, alsook frauduleuze apps of valse reclame aanbiedingen installeren. 

De malware draait als een Android Application Package (APK) en wanneer de gebruiker dit proces stopt, zal de APK automatisch in een virtuele machine draaien. Dit maakt het moeilijker om te detecteren. Aangezien deze in een virtuele machine draait, hoeft het toestel ook niet geroot zijn om allerhande apps automatisch te installeren. 

Het voornaamste doel van de hummingwhale malware is vooral om geld op te brengen door valse reclames naar de geïnfecteerde toestellen te sturen. Op het piekmoment werd ongeveer €280 000 opgebracht door deze valse reclames en apps.

Voorlopig blijft het bij reclame en apps, maar de ontwerpers van deze malware kunnen even goed malware installeren waardoor de geïnfecteerde toestellen overgenomen kunnen worden.

Bezorgd over de veiligheid van jouw toestel? Contacteer ons en wij helpen je graag verder!