City of things

Vorige week verscheen in het nieuws dat Antwerpen de eerste smart city in Vlaanderen zal worden. Het gaat hierbij om een project in samenwerking met IMEC, het platform van de Vlaamse universiteiten voor onderzoek naar nieuwe technologieën. Samen gaan ze sensoren plaatsen in vuilnisbakken, waterleidingen, parkeerplaatsen en zelfs verwarmingsketels van inwoners, om alles met het internet te verbinden. Alle gegevens die daaruit komen, worden opengesteld voor elke ontwikkelaar, een primeur in Europa. 

 

Wat is een smart city?

Smart City - City of things

Smart city staat voor een aanpak waarbij slimme en innovatieve oplossingen worden ontwikkeld als antwoord op uiteenlopende stedelijke uitdagingen. Daarbij worden digitale tools, diensten en processen ingezet om de manier waarop we werken en leven in de stad te verbeteren

Antwerpen wordt dus naar voor geschoven als proeftuin voor een technologie die op termijn in alle steden geïntroduceerd moet worden. 

Nu gaat Antwerpen dus, in samenwerking met IMEC, sensoren in alle mogelijke objecten integreren. Zo zullen sensoren in vuilnisbakken in de gaten houden wanneer de ophaaldienst moet langskomen. Sensoren in waterleiding zullen kunnen waarschuwen voor een mogelijke overstroming. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Maar wat met de veiligheid?

City of things mag dan wel voor gebruiksgemak zorgen, zoals we eerder al schreven, is dat omgekeerd evenredig met veiligheid. Ook zullen alle gegevens die voortkomen uit deze data opengesteld worden voor elke ontwikkelaar. Het lijkt mij slechts een kwestie van tijd voor deze data door de verkeerde mensen misbruikt zal worden. 

Vlaanderen stelt elk jaar 4 miljoen euro ter beschikking voor het platform en nog eens 4 miljoen voor de toepassingen, terwijl Antwerpen en IMEC elk 650 000 euro investeren. Naar mijn mening mogen ze daar nog eens 4 miljoen euro bovenop gooien om de veiligheid te garanderen. Want hoewel het een zeer mooi project is, mag de veiligheid zeker niet uit het oog verloren worden. Iedereen herinnert zich nog wel de DDOS-aanval van oktober die uitgevoerd werd via IOT-toestellen. Indien niet voldoende gewaakt wordt over de veiligheid, zal het dus een kwestie van tijd zijn alvorens dit ook via city of things uitgevoerd zal worden. En daar zit echt niemand op te wachten.

Graag verder praten over city of things? Dat kan door ons te contacteren via e-mail of twitter