Malware verspreid via Facebook Messenger

Ontvang je via Facebook Messenger een bericht van een vriend met daarin jouw naam, gevolgd door twee verbaasde emoji’s en een link naar YouTube? Klik hier dan zeker niet op! Het gaat namelijk om malware die verspreid wordt.

 

Wat nu?

Als je zo’n bericht ontvangen hebt, klik dan niet op de link! 

Doe je dat wel, dan kom je op een pagina die eruit ziet zoals YouTube. Om de video te kunnen bekijken, zal gevraagd worden om een plug-in te installeren. Deze plug-in voor Chrome is eigenlijk een malware, die zichzelf verder zal verspreiden na installatie

Verwijder dit bericht dus onmiddellijk en laat de zogenaamde afzender weten dat er valse berichten uit zijn of haar naam gestuurd worden. Om het helemaal safe te spelen, doe je dit best via een ander kanaal.

 

Toch geklikt? 

Is het te laat en heb je toch op de link geklikt? Ga dan naar jouw browser en kijk of er recent een plug-in geïnstalleerd werd die je niet kent. Is dat het geval, verwijder deze dan meteen.

Ga ook na of er geen plug-in werd geïnstalleerd bij Facebook. Deze kan je verwijderen door naar Instellingen > Apps en websites te gaan. 

Verder is het ook belangrijk om jouw wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Zorg er zeker voor dat je gebruik maakt van een veilig en uniek wachtwoord. Maak je ook voor andere accounts gebruik van hetzelfde wachtwoord? Niet doen! Maak van de gelegenheid gebruik om ook het wachtwoord van deze accounts te wijzigen naar een veilig en uniek wachtwoord. 

Schrik dat je al deze wachtwoorden niet kan onthouden? Kies er dan voor om deze te bewaren in een wachtwoordmanager, zoals Dashlane

Kijk ook of je niet bij onbekende apparaten aangemeld bent. Dit kan je doen door te kijken bij Beveiliging en aanmelding. Staan hier toch apparaten tussen die je niet kent? Meldt deze dan af. 

 

Tips

Om ervoor te zorgen dat jouw accounts zo veilig mogelijk zijn, schakel je het best two-factor authentication in. Dit zorgt ervoor dat enkel jouw wachtwoord niet voldoende is om toegang te krijgen tot jouw account. Op deze manier maak je het de hacker een stuk moeilijker. 

Verder is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je over een antivirus beschikt en regelmatig updates installeert. 

Tot slot kan je best jouw gezond verstand gebruiken en kritisch zijn bij het ontvangen van dergelijke berichten. Heb je geen idee waarom iemand je een bepaalde link stuurt? Negeer dan het bericht of vraag het. Maar doe dit via een ander kanaal dan datgene waar je het bericht op ontvangen hebt. 

Opmerkingen of vragen? Laat van je horen! Contacteer ons via WhatsApp , sms , twitter , mail of vul het contactformulier in.

 

Actuele risico’s