Popcorn Time Ransomware

Een nieuw soort ransomware waarbij je de keuze krijgt op welke manier je de decryptie-sleutel kan ‘vrijspelen’. Betaal je een bitcoin of stuur je de ransomware door naar anderen? Indien twee mensen die de ransomware via jou ontvangen hebben wel besluiten te betalen, dan krijg je de decryptie-sleutel zonder te betalen. Dat is Popcorn Time Ransomware.

Het principe van de ransomware is net zoals alle andere ransomware die reeds bestaat. Zodra je de ransomware binnenhaalt, encrypteert het alle data en krijg je de mogelijkheid om 1 bitcoin te betalen. Met de huidige wisselkoers is 1 bitcoin ongeveer €735 waard. Betaal je niet binnen de zeven dagen, of geef je vier keer een verkeerde sleutel in, dan wordt de decryptie-sleutel voorgoed verwijderd. 

Maar deze ransomware gaat nog een stapje verder. Je hoeft namelijk niet te betalen. Je kan ervoor kiezen om twee of meerdere personen te infecteren met deze ransomware door deze door te sturen en wanneer twee van hen betalen, krijg jij gratis de decryptie-sleutel.

Hierdoor worden gewone gebruikers aangespoord deel te nemen aan de criminele feiten. Dit is uiteraard strafbaar.

Momenteel is deze ransomware nog in ontwikkeling en wordt deze nog niet verspreid. Dit zal echter niet lang op zich laten wachten.

De criminelen die verantwoordelijk zijn voor deze ransomware beweren een groep Syrische informaticastudenten te zijn en willen het geld gebruiken voor voedsel en medicijnen. Of dit effectief het geval is, valt nog te betwijfelen. Ook verandert het doel niets aan het feit dat dit steeds criminele feiten blijven.

Wat moet je doen wanneer je zelf het slachtoffer bent van ransomware? Lees zeker onze blogpost hierover.

Belangrijkste om te weten, ga nooit in op de eisen van criminelen! 

 

Zelf slachtoffer of graag eens samenzitten om een actieplan op te stellen? Contacteer ons vrijblijvend.